Von Gahlen wint Koning Willem I Prijs

Von Gahlen uit Zevenaar heeft vorige week de prestigieuze Koning Willem I Prijs in de categorie MKB gewonnen. De winnaar is bekendgemaakt door hare majesteit koningin Máxima, erevoorzitter van de jury, waarop DNB-directeur Klaas Knot de prijs uitreikte. Voor het eerst in de geschiedenis werd de uitreiking van deze landelijke prijs online gehouden. “Het is heel bijzonder om in deze tijd deze geweldige prijs te ontvangen. Een mooie waardering voor onze wereldwijde prestaties in de nichemarkt van de nucleaire geneeskunde.”

Von Gahlen ontwikkelt en installeert productiefaciliteiten en aanverwante afschermingsproducten voor de productie en het transport van radioactieve geneesmiddelen. De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland en wordt gezien als de ultieme bekroning op goed ondernemerschap. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, een bedrijf uit het MKB en een bedrijf dat focust op Duurzaam Ondernemerschap. CSU Groep BV won in de categorie Grootbedrijf terwijl Gulpener Bierbrouwerij BV de prijs voor Duurzaam Ondernemerschap mee naar huis nam. Vanwege de coronamaatregelen was de prijsuitreiking, in de Beurs van Berlage in Amsterdam, voor de eerste maal via een livestream te volgen waarvoor geïnteresseerden zich konden aanmelden.

Wereldwijde impact
Met deze winst wist Von Gahlen de genomineerden Anthura uit Bleiswijk en streekgenoot Van Raam uit Varsseveld voor te blijven. De jury bestaat uit prominente leden waaronder kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Zij roemden de wereldwijde impact van het lokaal gewortelde Von Gahlen.

“Deze onderneming is een vooraanstaande speler geworden in een markt die steeds relevanter wordt”, sprak hare majesteit koningin Máxima voorafgaand aan de uitreiking. “Deze winnaar is financieel zeer gezond en blijft voortdurend innoveren.”

“Het zijn waardige winnaars”, vervolgde DNB-directeur Klaas Knot, tevens voorzitter van de Stichting. “Zij tonen daadkrachtig en veerkrachtig ondernemerschap. Het zijn inspirerende en excellente ondernemingen met veel innovatief vermogen waar Nederland heel trots op kan zijn.”

“Als een oorspronkelijk metaalbedrijf kreeg de onderneming de vraag om loodafscherming te maken tegen straling. Zij hebben toen de stap naar deze specialistische techniek gezet. Met enkele internationale concurrenten beheersen zij deze wereldwijde markt. Dit doet Von Gahlen met moed, innovatie en hart voor de medemens”, aldus het complete oordeel van de Koning Willem I Prijs-jury.

Echte helden van de zorg
Von Gahlen is een familiebedrijf waar de broers Alex en Jaap Duiker aan het roer staan. Zij zijn zeer trots op deze erkenning. “Wij hadden niet op deze winst gerekend”, zei Alex Duiker in zijn dankwoord. “Dit is super voor al onze collega’s. Wij bedanken al onze klanten. We zijn zeer trots dat we onderdeel zijn van de wereld van nucleaire geneeskunde. Deze tijd bewijst maar weer hoe belangrijk de echte helden van de zorg en geneeskunde zijn. Het is geweldig om hier te staan.” 

Naderhand spraken zij ook hun waardering uit voor de andere genomineerden.

“De kans om te winnen was 33%. We zijn enorm verrast door de winst. Het is ook bijzonder dat met Van Raam er twee bedrijven uit onze regio voor zo’n belangrijke, landelijke prijs genomineerd zijn. Het maakt ons extra trots”, zo besluit Alex Duiker.

Over de Koning Willem I Stichting
De Koning Willem I Stichting (1958) reikt drie belangrijke prijzen op het gebied van duurzaam en innovatief ondernemerschap uit: de Koning Willem I Prijs ‘Grootbedrijf’ en ‘MKB’, en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Deze onafhankelijke prijzen vormen de ultieme bekroning op goed ondernemerschap in iedere categorie: van agricultuur tot techniek en van food tot entertainment. President van De Nederlandsche Bank N.V. prof. dr. Klaas Knot is voorzitter van de stichting. Erevoorzitter is hare majesteit koningin Máxima. Het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat zijn actieve partners van de stichting. Meer info: www.kw1prijs.nl.