Transport verduurzamen? Diverse subsidies beschikbaar.

Voor ondernemers in De Liemers is het nu extra aantrekkelijk om hun transport te verduurzamen. Koop of financial-lease je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan is er een subsidieregeling van maximaal € 5.000. En in de loop van 2022 volgen er nog 3 subsidies: voor de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen, voor de overstap naar goederenvervoer via water of spoor, en voor bouwbedrijven die emissieloos bouwmaterieel willen kopen, bijvoorbeeld een graafmachine of tractor.

Subsidie voor aanschaf emissieloze bedrijfsauto
Koop of financial-lease je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kun je een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan je leasemaatschappij de subsidie aanvragen. De subsidieregeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg) die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen.

Om deze subsidiebedragen gaat het
- Voertuigcategorie N1: de subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm plus opties aangebracht voor afgifte kenteken) tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het 12%.
- Voertuigcategorie N2 (maximum gewicht tot 4.250 kg): de subsidie is 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het 12%.

Meer informatie, bijvoorbeeld alle voorwaarden, of subsidie aanvragen: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seba

Subsidie voor aanschaf emissieloze vrachtwagen
Het kabinet is van plan om per 1 juni 2022 de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) in te voeren. De regeling geldt voor de aanschaf van een emissieloze vrachtauto met batterij-elektrische of waterstof-elektrische aandrijving (klasse N2 en N3).

Om deze subsidiebedragen gaat het
De subsidie per voertuig loopt van 12,5% tot maar liefst 37%. Zo krijgt een grote onderneming 12,5% subsidie op de verkoopprijs bij de aanschaf van een emissieloos voertuig met een maximale massa tot 12 ton, met een maximum van € 17.800 subsidie. Een kleine onderneming krijgt bij de aanschaf van een zero-emissie trekker-oplegger van meer dan 12 ton een subsidie van 37% van de verkoopprijs, met een maximum van € 131.900 subsidie.

Belastingaftrek
Daarnaast kun je bij de aanschaf van een emissieloze vrachtauto gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierdoor komt de totale overheidssteun dicht bij 40% voor grote ondernemingen, 50% voor middelgrote ondernemingen en 60% voor kleine ondernemingen. Dit zijn de maximale steunpercentages op grond van de Europese staatssteunkaders.

Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/12/14/regeling-aanschafsubsidie-zero-emissie-trucks-aanzet 

Subsidie voor schoon en emissieloos bouwmaterieel
Overweeg je als bouwbedrijf de aanschaf van emissieloos bouwmaterieel, bijvoorbeeld een graafmachine of tractor? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) voor. De subsidie is bedoeld voor ondernemingen in de bouwsector die zijn gevestigd in Nederland. Door deze regeling kunnen subsidies worden verstrekt voor:

- de aanschaf van een emissieloze bouwmachine;
- de elektrificatie van een bestaande bouwmachine of de toepassing van een nabehandelingssysteem;
- het ontwikkelen van nieuwe emissieloze bouwmachines en de benodigde tank- en laadoplossingen.

Hieronder vallen ook diverse bouwvoertuigen die in het kentekenregister geregistreerd zijn met de classificatie N2 of N3. En bouwwerktuigen, zoals mobiele bouwmachines (bijvoorbeeld asfaltfrees, dumper, mobiele breker, graafmachine, shovel, tractor of schuifboot).

Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sseb 

Subsidie voor de overstap van goederenvervoer over de weg naar goederenvervoer over water of spoor
Heb je weleens nagedacht over de overstap van weg naar water of spoor voor het vervoer van je containers, bulkladingen of pallets? Transport via water en spoor is immers betrouwbaar, betaalbaar, efficiënt en geeft een forse CO2-reductie. Daarnaast biedt het een antwoord voor het groeiende chauffeurstekort. Goed nieuws: dit jaar komt er een subsidieregeling die bedrijven helpt de overstap te maken van weg naar water of spoor. Interessant om daar alvast op voorbereid te zijn! Wil je weten of intermodaal vervoer slim en rendabel is voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je er graag over, gratis en vrijblijvend.

Laat je gratis adviseren
Heb je interesse in een van deze subsidies, en kun je hulp gebruiken bij het aanvragen? Neem dan contact op met een van de logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg: Mark Luikens en Christiaan Zweers. Zij geven je kosteloos advies over de haalbaarheid van deze subsidieregeling voor jouw bedrijf. Wil je bijvoorbeeld weten of de overstap naar een elektrisch wagenpark zinvol is voor jouw bedrijf? Voer dan een EV-scan uit: https://www.slimschoononderweg.nl/overstappen-naar-de-elektrische-bestelbus-laat-je-adviseren/. Ook voor ander advies over het verduurzamen van goederentransport kun je terecht bij:

Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781
Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121

In Slim & Schoon Onderweg werken 18 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen samen aan een beter bereikbare en schonere regio. Met diverse oplossingen helpt het programma werkgevers om duurzamer, slimmer en sneller te reizen. Zie https://www.slimschoononderweg.nl/ voor meer informatie.

Foto bij artikel: Aron Nijs