Migrantenhotel op bedrijventerrein Mercurion in De Gelderlander

Eerste migrantenpension zal niet de laatste zijn

Bron: De Gelderlander, donderdag 8 augustus 2019, door Marco van Nek


In Zevenaar bestaat een groot tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten. Het eerste pension dat volgende maand in een voormalig kantoorpand tegenover Hotel Campanile moet openen, is slechts een eerste stap.

In het pension komen 64 werknemers van Cervo Dienstverlening uit onder meer Polen en Hongarije. René Derksen van Cervo zegt zeker het tienvoudige in Zevenaar nodig te hebben. ,,En dan spreek ik alleen voor onszelf.''

Volgens Peter Hiemstra, die namens de gemeente Zevenaar bedrijfscontacten onderhoudt, is er veel meer huisvesting voor arbeidsmigranten nodig. ,,Het is reëel is om aan meer dan duizend slaapplekken op Zevenaars grondgebied te denken'', zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst bij Stolwijk Kelderman accountants op bedrijvenpark Mercurion. Daar werden vertegenwoordigers van omliggende bedrijven door ontwikkelaar Roy Barthen en René Derksen bijgepraat over het migrantenpension.

Hiemstra zette de behoefte aan dergelijke, goed georganiseerde huisvesting uiteen. ,,20 procent van het arbeidspotentieel in Zevenaar wordt ingevuld door arbeidsmigranten, terwijl er geen onderdak voor hen is geregeld. Ze wonen veelal op plekken waar dat niet zou moeten, vaak net over de grens. De burgemeester van Emmerik heeft ons en omliggende gemeenten erop gewezen dat we de huisvesting van arbeidsmigranten die hier werken zelf moeten regelen. Er is dus vraag en tegelijkertijd kampen we met leegstand van gebouwen. Ik reken erop dat er meer aanvragen komen.''

De arbeidsmigranten wonen nu vaak met te veel en zonder begeleiding in een eengezinswoning. Ook verblijven ze op campings en in chaletparken. ,,En zo'n 40 procent van de kamers in Hotel Campanile wordt ingevuld door arbeidsmigranten'', aldus Derksen.

Barthen en Derksen probeerden bij de ondernemers zoveel mogelijk zorgen over de komst van het migrantenpension weg te nemen. Barthen: ,,Er is 24 uur per dag een beheerder. We werken met een pasjessysteem. Er wordt dagelijks schoongemaakt. Er is geen bar of zaal, alleen een ruimte waar ze zelf kunnen koken. Bezoek is niet toegestaan. Er komen camera's rond het pand.

,,We kiezen bewust voor een mix van mannen en vrouwen en er komen vooral stellen. Wie de huisregels overtreedt, krijgt een waarschuwing en is bij een tweede keer huisvesting en baan kwijt. Verder woont er niemand permanent. Ze blijven een paar maanden en vertrekken dan met het verdiende geld naar huis.''

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

De komende tien jaar wonen arbeiders in dit kantoorpand

VIJF VRAGEN migrantenpension


Bron: De Gelderlander, vrijdag 9  augustus 2019, door Marco van Nek


Het eerste pension voor migranten in Zevenaar zit eraan te komen. Een kantoor op Mercurion langs de snelweg A12 gaat 64 buitenlandse arbeidskrachten herbergen.


1 Wordt het voormalige pand van Flynth Adviseurs permanent een pension voor arbeidsmigranten?

Dat kan, maar is allerminst zeker. Ontwikkelaar Roy Barthen heeft bij de gemeente Zevenaar een permanente vergunning aangevraagd, maar heeft die voor tien jaar gekregen. De bestemming van het pand blijft kantoorruimte. De ontwikkelaar krijgt voor de duur van de vergunning een ontheffing die wonen mogelijk maakt. Het is van de economie en de mate van overlast afhankelijk of het gebouw na die tien jaar migrantenpension blijft.

2 Kunnen de ondernemers op Mercurion overlast van arbeidsmigranten verwachten?

René Derksen van Cervo Dienstverlening, die de arbeidsmigranten in dienst heeft, zegt van niet. Zij zijn gebonden aan huisregels en verliezen bij overtreding onderdak en baan. Er wordt verder van alles gedaan om te voorkomen dat zij zich op het bedrijvenpark ophouden. Zo zijn er contacten met de sportschool op Mercurion over sportmogelijkheden, er wordt gekeken of zij Nederlandse les kunnen krijgen en er is overleg met Hotel Campanile over goedkope maaltijden. Helemaal uitsluiten dat ze over het bedrijvenpark lopen, kan niet. De arbeidsmigranten kunnen zelf koken in het pension en daarvoor moeten ze boodschappen doen.

3 Maar op klachten hoeft dus niet te worden gerekend? Overlast is niet helemaal uit te bannen, maar volgens René Derksen staat of valt alles met het beheer. Er is 24 uur per dag een beheerder die toezicht houdt en zorgt dat het terrein schoon blijft. Derksen huisvest met Cervo zo'n drieduizend arbeidsmigranten en zegt één of twee klachten per maand te krijgen. Het beeld dat arbeidsmigranten in hun vrije tijd alleen alcohol drinken en er een bende van maken, klopt volgens hem niet.

4 Komen er nu meer migrantenpensions in Zevenaar? Die kans is groot. Vastgoedeigenaren kampen met leegstand en de vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten is groot. In Zevenaar is een tekort van zeker duizend slaapplaatsen. Toch verleent de gemeente niet zo maar medewerking aan nieuwe initiatieven. Die wil eerst zien hoe het migrantenpension loopt en of het geen overlast oplevert.

5 Wat betalen de arbeidsmigranten voor hun verblijf in het pension?

90 euro per week. Dat wordt van hun salaris ingehouden. Zo kunnen geen betalingsachterstanden ontstaan, zoals weleens gebeurt wanneer zij in woonwijken in een eengezinswoning belanden. Dergelijke woonconstructies zijn volgens de gemeente in Zevenaar uitgebannen.