Infraroodverwarming Welnu interessant alternatief gas

Hoog rendement infraroodverwarming in bedrijfspanden

Waarschijnlijk heb je wel eens gedacht aan het verduurzamen van jouw bedrijf en aardgas te besparen vanuit klimaat en duurzame toekomst. Vaak houden de kosten en het gedoe je tegen. Verduurzamen kost namelijk aandacht en geld. Er zijn methoden die weinig gedoe opleveren en wel een besparing op het verbranden van gas geven. Met een alternatief; namelijk hoog rendement infraroodverwarming.

Voorzitter van bedrijvenpark Wijnbergen in Doetinchem, Ronald van der Kemp, heeft op een rijtje laten zetten of het verduurzamen van een van zijn bedrijfsverzamelgebouwen financieel interessant is. Uit een berekening met infraroodpanelen in combinatie met zonnepanelen blijkt dit aantrekkelijk te zijn.

Bij 5 bedrijven die een kantoorruimte huren in zijn panden is een proef gestart met Welnu HR infraroodpanelen. Hoewel infraroodverwarming bekend staat als comfortabel, wil Van der Kemp namelijk zeker weten of zijn huurders deze verwarming als comfortabel en gemakkelijk ervaren in vergelijking met een centrale verwarming. Comfort van de gebruiker staat voorop. In elk geval zorgt deze verwarming volgens berekeningen voor een flinke besparing op de stookkosten.

Per ruimte en dagdeel regelen
Met infraroodpanelen kun je het bedrijf verduurzamen en van het aardgas af halen, net zoals met een warmtepomp. Een warmtepomp zet elektriciteit enerzijds efficiënter om dan infraroodpanelen, anderzijds moet het gebouw dan wel constant op nagenoeg dezelfde temperatuur worden gehouden.

Infraroodverwarming hoeft daarentegen alleen te werken als de ruimte wordt gebruikt. Ook kun je per ruimte, per dag of dagdeel en zelfs bij het gebruik van meerdere panelen per werkplek een andere temperatuur aanhouden. In kantoren kan de temperatuur hoger zijn en in de gangen en opslagruimtes lager. Dit zorgt in een van de panden van Van der Kemp voor een besparing van meer dan 50% op de energiekosten in vergelijking met een CV op aardgas. Bovendien zijn de materiaal- en onderhoudskosten van de infraroodpanelen laag en kost het installeren weinig werk.

Combineren met zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald en de opbrengst aan elektriciteit per paneel nam flink toe. Per saldo kost zelf opgewekte elektriciteit daarom aanzienlijk minder dan enkele jaren geleden.

Infraroodverwarming combineert uitstekend met zonnepanelen. Zeker op de platte daken, waar ruimte aanwezig is en de ligrichting van de zonnepanelen gekozen kan worden. Overdag, tijdens werkuren, is verwarming nodig. Dan kun je gebruik maken van goedkope stroom van de eigen zonnepanelen. Deze combinatie zorgt daarnaast voor een snellere terugverdientijd van de investering.

Eenvoudig en snel installeren?
Het installeren van infraroodpanelen gaat eenvoudig en snel. Ze worden in het systeemplafond gelegd of aan het plafond bevestigd met simpele ophangbeugels. De panelen worden op de elektriciteitsvoorziening aangesloten en de verwarming werkt.

Infraroodpanelen stralen warmte uit, dezelfde soort warmte als van een haard. Een centrale verwarming, verwarmt de lucht. Infrarood verwarmt de massa, zoals het meubilair, de wanden, vloeren en mensen. Dit is effectief en de warmte voelt net als de zon plezierig aan.

Besturingssysteem
De temperatuur wordt geregeld met een app op de telefoon en een sensor. Per paneel kun je de tijden en temperaturen per uur en per dag instellen en wijzigingen. Niet aanwezig betekent dan ook: geen of een veel lager verbruik van energie.

Als je daarnaast ook een aanwezigheidsmelder laat installeren, werkt een paneel alleen als er mensen in de ruimte zijn. Dit levert een besparing op van 10 tot 40% op de stookkosten in vergelijking met het alleen hanteren van een schema.

De infraroodverwarming bij Van der Kemp is geleverd en geïnstalleerd door Soteq, specialist in duurzame elektrische systemen. Welnu, fabrikant is Duiven, fabriceerde de panelen. Dankzij de goede prestaties (effectieve warmteproducten en een groot bereik) worden ze als HR panelen omschreven.

Flexibele verwarming
Infraroodpanelen zijn een flexibele verwarming. Je kunt een enkele of alle ruimtes verwarmen en de installatie is eenvoudig uit te breiden. Combinaties met een cv, warmtepomp of andere methoden zijn mogelijk. Een aantrekkelijke optie is om infraroodverwarming te combineren met ventilatie met warmteterugwinning. Ook voor tijdelijk gebruik zijn infraroodpanelen geschikt.

Is infraroodverwarming voor jou interessant?
De Buitenwacht is een onderzoeks-, advies en projectbureau op het gebied van duurzaamheid. We kunnen voor jou net zoals voor Van der Kemp berekenen of verduurzaming interessant is. Ook brengen we in beeld welke installatie nodig is en hoe je deze eventueel kunt combineren met zonnepanelen.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met De Buitenwacht, kantoor@de-buitenwacht.nl of 085 – 060 1670.

Welnu, de Duivense fabrikant van toonaangevende infraroodverwarming
In 2011 ontdekte Paul van Uum dat moderne infraroodverwarming een veelbelovende techniek is voor het duurzaam verwarmen van woningen en bedrijven. Hij stapte over van metaalfabrikant naar directeur van een start-up. Op dit moment is zijn bedrijf Welnu in Duiven de fabrikant van hoogwaardige infraroodpanelen, die een volwaardig alternatief vormen voor warmtepompen.

Mijn geluk was dat ik in Groot Brittannië vooraanstaande wetenschappers op het gebied van infraroodtechnologie ontmoette’. ‘We optimaliseerden de efficiëntie waarmee elektriciteit wordt omgezet in warmte. Vanwege het hoge rendement heten onze panelen HR infraroodpanelen. Ik durf rustig te stellen: ze zijn de beste in de markt.’

Doorbraak infrarood
Infraroodverwarming is aan het doorbreken. De nieuwe technologie wordt steeds meer erkend en toegepast als een goede en duurzame verwarmingsbron voor bedrijven en woningen. En niet onbelangrijk: er zijn veel te weinig technici die ingewikkelde warmtepomp systemen kunnen plaatsen en onderhouden. Jonge mensen kiezen steeds minder vaak voor een technisch beroep. We moeten dus toewerken naar simpele oplossingen met lage onderhoudsinspanning.

‘We werken in allerlei projecten volop samen met bouwbedrijven, installateurs, woningcorporaties en zorginstellingen. Van scrums tot meerjarige onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Een voorbeeld is het project met adviesbureau De Buitenwacht en installateur Soteq op bedrijvenpark Wijnbergen in Doetinchem. Ook in Groot Brittannië worden panelen van Welnu toegepast in onderzoeksprojecten.’

Samenwerken met het onderwijs
‘Wat ik zelf een goede zaak vind’, zegt Van Uum, ‘is onze samenwerking met het onderwijs. Studenten van de hogescholen Saxion en de Han spelen een rol bij onze infraroodprojecten, evenals TU Delft.’

Door de samenwerking met het onderwijs verwacht Van Uum dat de technici van de toekomst meer vertrouwd zijn met moderne infraroodtechnologie die simpel en betrouwbaar is.

Opschaling
Van Uum ziet dat de infraroodtechniek in steeds meer situaties wordt toegepast en in een toenemende mate een serieus alternatief is voor andere vormen van duurzame verwarming. Van Uum: ‘Een belangrijke eigenschap van ons bedrijf is dat we de productie snel kunnen opschalen. Dus wij zijn klaar om een rol van betekenis te spelen bij de verduurzaming van in Nederland.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kantoor met infraroodverwarming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standaard paneel voor systeemplafond en andere doeleinden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Systeemplafond met vierkante infraroodpanelen