Quadraam en het Technasium

Op het Happy Hour van mei heeft Erika Diender ons meegenomen in de onderwijsinnovaties binnen Quadraam, gepersonaliseerd leren is een relevant thema. Daarnaast zoekt Quadraam voor het Technasium de samenwerking met het bedrijfsleven, zodat leerlingen zo vroeg mogelijk bij bedrijven binnen kunnen komen om met ‘echte’ techniek aan de slag kunnen.

Erika Diender, collegevoorzitter van de Gelderse Onderwijsgroep Quadraam, heeft ons welkom geheten in Het Convent. Dit is de nieuwe, modern ingerichte, eventlocatie van Quadraam in Duiven waarvan ook externen gebruik kunnen maken. Onder Quadraam vallen 14 middelbare scholen in de Liemers, Arnhem en Overbetuwe. De scholen verzorgen met zo’n 1600 medewerkers onderwijs voor ruim 13.000 leerlingen. Op de Liemerse scholen, het Candea College en het Liemers College, lopen ongeveer 4700 leerlingen rond.

Binnen Quadraam staat onderwijsinnovatie centraal. Gepersonaliseerd leren is daarbij een relevant thema: het onderwijs meer op maat maken voor leerlingen. Hiervoor is onder andere de Q-Highschool in het leven geroepen, waarbij leerlingen van verschillende Quadraam-scholen gezamenlijk vakken kunnen volgen. Bij het Liemers College waren er bijvoorbeeld vier leerlingen die graag het vak filosofie wilden volgen, maar ze realiseerden zich ook goed dat vier personen te weinig is. Daarom is de samenwerking met andere Quadraam-scholen gezocht: op dit moment volgen 30 leerlingen van vier Quadraam-scholen samen het vak filosofie. Dit soort initiatieven dwingt Quadraam ook om na te denken over andere manieren van onderwijs geven: roostertechnisch is het namelijk heel lastig om de leerlingen op hetzelfde moment op dezelfde locatie les te geven. Dus er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de inzet van Skype. Een ander voorbeeld zijn de acht gymnasium-leerlingen die wat meer met hun handen wilden doen: zij gaan nu naar een van de vmbo-scholen van Quadraam om samen met vmbo-leerlingen praktische vaardigheden te ontwikkelen.

Een probleem, ook in de Liemers, is dat leerlingen steeds minder geïnteresseerd zijn in techniek. Het beeld dat leerlingen van techniek hebben, klopt helaas niet met de werkelijkheid. De technieklokalen op scholen kunnen onmogelijk up-to-date gehouden worden. Bij bedrijven krijgen leerlingen pas een beeld van wat techniek echt inhoudt. Daarom zoekt Quadraam de samenwerking met het bedrijfsleven in de regio op, zodat leerlingen zo vroeg mogelijk bij de bedrijven binnen kunnen komen en met de ‘echte’ techniek aan de slag kunnen. Hiervoor heeft Quadraam ook de hulp van Lindus-ondernemers nodig. Mocht u hier meer over willen weten, dan kunt u contact opnemen met Erika Diender via bestuur@quadraam.nl.